Jeśli sądzisz, że po porodzie od razu rzucisz się w wir pichcenia, gotowania, pieczenia jak to było przed porodem, albo w naiwnym przeświadczeniu niekończącej się ilości wolnego czasu, muszę sprowadzić cię na ziemię.
Nawet jeśli twoje dziecko rzeczywiście będzie dużo spało i będzie jednym z tych rzadkich przypadków "dzieci-aniołków", które tylko śpią, jedzą i napełniają pieluszki - od razu lojalnie uprzedzam - będzie co robić. Jeśli jednak twojego dziecka w żadnej sposób nie będzie się dało przypisać do tej kategorii (co jest bardziej prawdopodobne, niestety), tym bardziej myśl o gotowaniu w kuchni będzie cię przytłaczać. Ale przez ten czas jednak trzeba jeść. Ty możesz doświadczyć poporodowego jadłowstrętu (jak ja) i zmuszać się do zjedzenia choćby małego jogurtu, ale pozostali członkowie rodziny z pewnością będą chcieli jeść.
Na okres pierwszego tygodnia czy dwóch powinny wystarczyć ci mrożone obiady przygotowane jeszcze przed porodem, o czym więcej przeczytasz tutaj. Jednak sama zobaczysz, że pierwszych kilka tygodni wciąż pod tym względem nie będzie łatwiejszych w organizacji i przygotowaniu posiłków. Po dwóch tygodniach przywykniesz zaledwie to obecności dziecka w domu i (przy sprzyjających okolicznościach) przywykniesz do nowego - tak innego od tego co, co znasz - rytmu dnia.
Kierując się własnym doświadczeniem oraz uzupełniając je o sugestie znajomych i rodziny, mogę podzielić WSKAZÓWKAMI, które pomogą ogarnąć ci kulinarną stronę twojego domu po porodzie:1. Najważniejsze, by posiłki dały się przygotować w krótkim czasie lub nie wymagały twojego nakładu czasu i pracy.2. Byś do ich przygotowanie nie musiała kupować skomplikowanych składników.3. Dobrze, byś znała kilka takich przepisów na dania, które możesz zrobić przy praktycznie pustej lodówce.4. I, oczywiście, to nie czas na eksperymenty, więc trzeba skupić się na technikach prostych, dobrze ci znanych.
Tyle, jeśli chodzi po podstawowe zasady, którymi kierowałam się sporządzając poniższy poradnik.
Bardzo proszę o wyrozumiałość w kwestii linków do przepisów, które - z nieznanej mi przyczyny i po wielu nieudanych próbach zmiany - nie chcą być bardziej czytelne z powodu małej czcionki.
Bardzo proszę o wyrozumiałość w kwestii linków do przepisów, które - z nieznanej mi przyczyny i po wielu nieudanych próbach zmiany - nie chcą być bardziej czytelne z powodu małej czcionki.
* * *
Planowanie
posiłków
1. Zupy
- przygotowuj na dwa dni
- najszybciej i najprościej będzie na mrożonych uniwersalnych mieszankach
- kup mrożone lub przygotuj i zamroź pokrojoną włoszczyznę w dużej ilości
- przykładowe nieskomplikowane zupy: pomidorowa (na pomidorach z puszki, ostatecznie na koncentracie), jarzynowa, zupa krem z dyni z marchewką, z zielonego groszku z ziemniakami, cebulowa, kartoflanka, krupnik, zupa kalafiorowa czy królewska - ze szpinakiem.
- Skrzydełka czy nóżki (2-3 szt. na woreczek) można zamrozić.
- Nie zabielaj zup śmietaną, ale dodawaj ją tuż przed podaniem - niezabielona nie zepsuje się nawet przez 3 dni (w lodówce).
- Nie zagęszczaj mąką, ale zmiksuj część warzyw lub dodaj trochę zmiksowanego z zupą chleba
- W lecie przygotowuj chłodniki
Przykładowe
przepisy:
(szybkie
wersje), w każdym przepisie możesz zamienić świeżą włoszczyznę
na gotową, mrożoną*:
- pomidorowa (można passatę zamienić na pomidory w puszce, krojone; zmiksować z przetrzeć, jeśli przeszkadzają nam pestki)
- jarzynowa - zestaw warzyw może być dowolny, ograniczyć warzywa kapustne i strączkowe)
- zupa kalafiorowa 1, zupa kalafiorowa 2(można zrezygnować z mięsa w tej zupie, a włoszczyznę użyć mrożoną)
- krem z dyni (dodaj mniej imbiru - nie zamieniaj go na mielony!, zrezygnuj z czosnku)
- krem z zielonego groszku - pomijamy chilli i tabasco.
- cebulowa (pominąć wino)
- chłodnik 1 (można pominąć egzotyczne i drogie dodatki), chłodnik 2, chłodnik 3 (można pominąć kolendrę czy ocet ryżowy zamienić na sok z cytryny), chłodnik 4 (z botwinki), chłodnik 5
2. Węglowodany do obiadu
- Gotuj brązowy ryż, kasze (różnego rodzaju) na dwa dni.
- Ziemniaki, by zaoszczędzić czas na ich obieranie i gotowanie - dobrze wyszorowane i pokrojone na ćwiartki wstaw do piekarnika, kiedy przygotowywać będziesz np. mięso lub zapiekankę.
3. Dodatki warzywne
- Część warzyw można ugotować i podawać ot tak, z wody - na dwa dni
- Tzw. warzywa na patelnię, duszone z przyprawami - wystarczą na 2-3 dni
- Możesz skomponować mieszanki warzywne, kiedy jest na nie sezon, wybierając te, które lubisz, lub wzorując się w kwestii doboru składników do zestawów sklepowych
- Warzywa mrożone (młode marchewki, brokuły, kalafior, fasolka) i inne, które można podawać z wody - aby nie było nudno, dodawaj do nich odrobinę smakowej oliwy, posyp ulubionymi nasionami lub dodaj odrobinę pesto.
- Szybkim dodatkiem będzie mizeria na jogurcie naturalnym, pomidory pokrojone z bazylią, ogórek kiszony (nie konserwowy), sałata masłowa z jogurtem (+sól, cukier, pieprz).
- Błyskawicznie można przygotować sałatkę na bazie tzw. mixu sałat z domowym sosem (oliwa, cytryna, sól i pieprz, ew. szczypta cukru)
- Zdrowo i szybko będzie w przypadku kupnych „słoikowych” dodatków, jak buraczki tarte/ćwikła, ogórki kiszone. Pod warunkiem jednak, że skład będzie całkowicie naturalny i bez „agresywnych” składników, których matki karmiące powinny unikać (np. ocet czy chrzan)
Przykładowe
przepisy: *
- Pieczone frytki (ziemniaki można zastąpić innymi warzywami: marchewką, burakiem, pietruszką, selerem)
- Mizeria inaczej (pomiń, lub zmniejsz ilość czerwonej cebuli)
4. Mięso/ ryba
- Mięso drobiowe obieraj ze skóry (tej czynności warto poświęcić czas)
- Piekarnik oszczędza nasz czas - danie robi się „samo”.
-
Zmieniając przyprawy przygotowuj mięso w rękawie/ torebkach do
pieczenia
-
W rękawie możemy przygotować mięso wraz z warzywami, np. papryką
czy ziemniakami.
-
Rybę świeżą najlepiej upiec
- Mięso wieprzowe i pierś z kurczaka/indyka można dusić
- Mrożoną rybę najlepiej dusić (bez panierki!) - wówczas zajmuje to najmniej czasu.
5. Inne rodzaje dań:
- Zapiekanki (warzywne z dodatkiem mięsa, kasz, makaronów czy ziemniaków) samowystarczalne i nie są pracochłonne
- Dania jednogarnkowe
- Mączne placuszki z patelni (nie smażymy ich na oleju, nie używamy środków spulchniających)
- Naleśniki - można przygotować w weekend, kiedy mamy więcej czasu (a na pewno mąż ma go więcej) - starczą na dwa dni.
- Z głębi zamrażarki - domowe pierogi.
- Makaron z serem (makaron razowy z białym serem, cynamonem i szczyptą soli) lub z koktajlem z mrożonych owoców, na jogurcie naturalnym
- Ryż z jabłkami
W
lecie możliwości jest więcej. W zimie ograniczmy warzywa świeże
na rzecz mrożonych (mrożenie następuje tuż po zbiorach, w
sezonie).
Przykładowe
przepisy na lekkostrawne obiady: *
- Pieczony pstrąg (bez masła chilli)
- Leczo (dobre na kilka dni)
- Kasza jaglana z cukinią i jarmużem (jeśli tylko macie te przyprawy)
- Makaron zapiekany z kalafiorem (pomiń lub ogranicz ilość orzechów)
Przepisy
na szybkie dania (mogące pełnić rolę dodatków, śniadań,
podwieczorków, kolacji): *
- Tarta z pieczoną dynią i fetą (zajmuje trochę czasu, głównie dynia, ale nie jest pracochłonna - pracę załatwia za nas piekarnik)
- Naleśniki (ciasto uniwersalne)
6. Przekąski, drugie śniadania, podwieczorki:
- Dobrym rozwiązaniem jest jogurt naturalny z owocami
- Omlet na słodko lub słono
- Koktajl owocowy (lub warzywny) na kefirze, maślance czy jogurcie
- Pasty do chleba
- Twarożek z dodatkami
- Z piekarnika: pieczone warzywa faszerowane, jabłka
- Owoce zapiekane pod „kruszonką” z płatków owsianych
- Sałatki na bazie sałat lub kasz
- Kanapki (pieczywo pełnoziarniste, warzywa, nabiał, chuda wędlina lub ryba), grzanki (na słodko lub na słono)
- Wrap (zawijane w rulon placki tortilli z warzywami, mięsem/rybą i lekkim sosem)
- Kisiel owocowy
- Jaglanka
- Budyń domowy
- Domowe galaretki
- Zdrowe ciasteczka
- Batoniki (raz zrobione, wystarczą na cały tydzień lub dwa)
Przykładowe
przepisy: *
- Sałatka tabbouleh (tabule) - świetnie się przechowuje nawet kilka dni, czas poświęcony na krojenie zwróci się :); ograniczmy jednak cebulę.
- Sałatka ryżowa z kurczakiem (można zamienić na dobrą drobiową wędlinę)
- Sałatka ryżowa z tuńczykiem (wyklucz chilli)
- Omlet na słodko (dodatki dowolne, najlepiej owoce)
- Ryż na mleku (mleko krowie można zamienić na roślinne)
- Jagodowa kasza manna (owoce można zmieniać dowolnie, nawet uprażone jabłko będzie dobre)
- Zdrowe batoniki (z piekarnika)
Wszystkie przepisy są sprawdzone przeze mnie, a strony wybrałam bardzo subiektywnie - to tylko propozycje.
_______________________
*Uwagi
do wszystkich przepisów:
- Upraszczaj przepisy, zastępuj podobnymi odpowiednikami (szynkę parmeńską, na chudą, wędzoną lub inną dojrzewającą; jogurt grecki na zwykły naturalny; chyba, że w przepisie wyjaśniono, dlaczego to właśnie ten produkt musi się znaleźć)
- Nie rezygnujmy tylko dlatego, że nie mamy np. nasion kopru włoskiego, czasem można coś pominąć - uważnie czytajmy przepisy
- Pierś z kurczaka można zamienić na pierś indyczą, która jest dla nas lepsza
- Bulion zastępuj wodą, bardzo rzadko jego obecność ma znaczenie - nie zastępuj go kostkami rosołowymi
- Przepisy na ciastka, w którym sugerowane jest użycie miksera, można zmodyfikować - ucierać ręcznie, bądź wyjść z mikserem do innego pomieszczenia, zabierając ze sobą ściereczkę, którą okryjemy urządzenie, by nie nabrudziło podczas miksowania
- W przepisach na kotleciki warzywne liczy się ogólna zasada ich przygotowywania - można nawet zrobić je z gotowej mrożonej mieszanki warzywnej, którą ugotujemy, a następnie przepuścimy przez praskę (ewentualnie dobrze rozgnieciemy widelcem).
- W sałatkach zamieniaj śmietanę na jogurt, a majonezu dodawaj odrobinę, do smaku.
TUTAJ możecie pobrać ów mini poradnik całkowicie za darmo w formie pdf.Inne, podobne mini poradniki znajdziecie pod TYM linkiem
zapisuje sobie post w zakładkach :) Przyda mi się na pewno w czerwcu
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Sprawdzone na sobie, więc można w ciemno stosować :) Niektóre tylko rady dodałam po czasie, jako forma nauki na własnych błędach :)
UsuńPozdrawiam!